Waarom doet die ander zo anders …?

Previous

OVER DENKSTIJLEN

Iedereen heeft wel zo'n ervaring: jij wilt gewoon je werk doen, stap voor stap en gedegen. Risico's zijn er om te vermijden en je krijgt een kick van het invoeren van een systeem zodat het werk gecontrleerd kan verlopen. Dan komt er zo'n collega met weer zo'n briljant idee. Hij of zij schildert de mooiste dromen, maar volgens mij is hij/zij los van de grond. Of die collega die elke keer loopt de drammen dat er nog geen actie is. Hij/zij is altijd te laat met het bezoekverslag!

Psychologisch onderzoek laat zien dat de mens is in te delen in drie basistypen van denkstijlen. We hebben ze natuurlijk allemaal, maar om diverse redenen ontwikkelen we een voorkeur voor een of twee. Deze typeringen van denken lijken elkaars tegengestelde. Om succesvol te kunnen zijn als individu (en dus ook als team) is het van strategisch belang je persoonlijke denkvoorkeur te kennen en die van collega's te herkennen.

Uit de denkstijl-erkenning kun je keuzes maken activiteiten of werk op te pakken wat echt bij je past. Zo ook het optimaliseren van werken met collega's: ieder heeft een belangrijke bijdrage aan het succes van het team. Strategisch inzetten van Denkstijlen is hierin de basis.

In de volgende presentatie worden de Denkstijlen verder toegelicht.

Diagnose image

Klik hier om direct naar de Denkstijl-Test te gaan.

BY: Erik van Wijk